Suomeksi  Россия

Mitä nukleotidit ovat ja mitä hyötyä niistä on hevosille?

Nukleotidit ovat molekyylejä, jotka muodostavat rakenteellisia yksiköitä DNA:ssa ja RNA:ssa. Nukleotidit ovat välttämättömiä luomaan uusia soluja hevosen kehoon sekä kuljettamaan happea elimistössä. Niitä löytyy alhaisina määrinä hevosen luonnollisesta ravinnosta  ja niitä  muodostuu hevosten elinten "kierrättäessä" kuolleita soluja, mutta tutkimuksissa on todettu, että lisätyistä nukleotideistä on suurta hyötyä.

Lisätyillä nukleotideilla saavutetut edut:

 • Ruoansulatus ja ravinteiden imeytyminen:  Nukleotidit lisäävät suolinukan pituutta ja pinta-alaa. Nukkalinjan suolet ovat vastuussa ravinteiden-, vitamiinien- ja kivennäisaineita imeytymisestä hevosen kuluttamasta ruoasta. Pituuden kasvattaminen ja pinta-ala nukalla tarkoittaa sitä, että enemmän ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita imeytyy ruoasta.
 • Kunto, kestävyys sekä väsyminen: Nukleotidit parantaa  punasolutuotantoa. Tämä tarkoittaa sitä, että enemmän happea voidaan kuljettaa ympäri kehoa, mikä parantaa kuntoa ja kestävyystasoa, sekä vähentää väsymystä ja sen tuottamia maitohappoja.
 • Lihasten palautuminen ja toiminta:  Jos nukleotideja syötetään ruokavalion täydentämiseksi, se vähentää useita eri vaiheita solujen muodostamisessa. Tämä nopeuttaa lihasten elpymistä, jotka aiheutuvat osaksi harjoittelun aiheuttamasta stressistä. Mitä nopeammin tämä tapahtuu, sitä nopeammin lihasten toiminta palautuu.
 • Vamman paraneminen:  Nukleotidien lisäämä hapenkuljetus tarkoittaa,  että enemmän happea  pääsee vahingoittuneelle alueelle. Yhdistettynä nopeaan solureplikaation nousuun tämä tarkoittaa sitä, että hevonen toipuu vammoista nopeammin.
 • Immuniteetti: Nukleotidit auttaa immuunisoluja lisääntymään, mikä parantaa hevosen immuunijärjestelmää ja auttaa heitä taistelemaan bakteeri-ja virusinfektiota vastaan
 • Kaikki Blue Chip rehun tasaajat sisältävät nukleotideja; Original, Pro, Lami-Light ja Original Native

 

Keskeisimmät asiat nukleotideistä

 • Blue Chip on ensimmäinen rehuyritys joka sisällyttää rehuihinsa nukleotideja - vain muutama muu hevosten lisäravinnevalmistaja tarjoaa nukleotideja lisäraravinteena (jauheina).
 • Useat ihmisten urheilulisäravinteet sisältävät nukleotideja, koska niiden on todettu vähentävän maitohappoja sekä nopeuttamaan palautumista. Myö lähes kaikki äidinmaitovastikkeet sisältävät nukleotideja, koska niillä on suuri vaikutus immuunijärjestelmän edistäjänä sekä ruoansulatuksen kehityksessä.
 • On olemassa 5 eri nukleotidiä, jotka tulee sisällyttää rehuun tasapainoisen imeytymisen takaamiseksi.
 • Nukleotidit ovat luonnollisesti saatavilla kuolleista soluista (tehoton), maksasta (määrä vähenee stressin ja sairauden yhteydessä), solutuotannossa (hidas) ja ruokavaliosta (alhainen ja heikko saatavuus ilman lisäystä).
 • Kaikki rehu sisältää nukleotideja; Kuitenkin hevosrehuissa käytetyissä ainesosissa nämä ovat erittäin alhaisia sekä erittäin heikosti saatavia (noin 5-10%) ja niitä on vaikea sulattaa, koska proteiinin pinta vähentää imeytymistä.
 • Kaikki Blue Chip rehuntasaajat sisältävät EQUIGEN:ä, puhdistettua nukleotidin lisäosaa, jossa on 95% saatavuus. Equigen tasapainottaa nukleotidien saatavuutta nykyisessä ruokavaliossa.
 • Nukleotidejä tarvitaan hevosella mm. seuraavissa tilanteissa:  - Stressi - Alhainen immuniteetti  - Kasvun aikana (esim. varsat / nuoret)  - Tiineysaikana - Rankassa treenissä
 • Eläimet eivät voi “tallettaa” nukleotideja ja siksi on tärkeää että niitä on saatavilla kokoajan esim. lisäruokinnalla.
 • Nukleotidit auttaa varmistamaan nopean solujen lisääntymisen . Solut edellyttävät nopeaa solujen jakaantumista johon sisältyy immuunijärjestelmän solut, ruoansulatuskanavan solut, suoliston solut maksan solut ja sukupuolielinten solut.
 • Nukleotidien rooli suoliston kehityksessä on lisätä nukan pituutta ja  määrää; se on elintärkeää limakalvon kehitykselle (ensimmäinen puolustuslinja suolistossa).
 • Nukleotidien rooli immuniteetissä: nukleotidit ovat immuunien ohjaajia (ei stimulaattoreita), vaan se auttaa immuunijärjestelmää toimimaan nopeasti  sekä vastaamaan ja tuhoamaan sairauksia / infektioita. “Immuuniyllykkeet” voivat olla vaarallisia, sekä yli stimuloida immuunijärjestelmää = immuunijärjestelmä kaatuu = sairaus / infektio voi tulla helpommin.
 • Nukleotidit ovat välttämätön ravintoaine solureplikaatiolle (solun jakautuminen).
 • Nukleotidit parantavat ruoansulatusta, immuniteettia (helpottajana), suorituskykyä ja lisääntymistä.
 • Nopeampi soluproliferaatio (solujen lisääntyminen) auttaa stressissä.

 

Nukleotidit Blue Chip Originalissa:

Nukleotidit edistävät parempaa painoa / kuntoa:  Nukleotidit kasvattavat suolinukan pituutta  sekä  määrää, edistävät maksimaalista imeytymistä erityisesti yhdistettynä korkeatasoiseen probioottiin.

Tammat, varsat ja nuoret - Nukleotidit auttavat estämään normaaleja "notkahduksia"  imettävilla tammoilla, sekä edistävät jatkuvaa terveyttä varsoilla ja tammoilla. Estää ruoansulatuskanavan järkkymistä vieroituksen aikana / yleisiä mahaongelmia. Varsat tarvitsevat paljon nukleotideja ruoansulatuskanavan kehittämisessä, koska heillä ei ole kuolleita soluja saatavilla "kierrätystä" varten. 

Siitostammoille - tukee istukan kehitystä / maidontuotantoa.

Matalan tason kilpailut / näyttelyhevoset: Näyttelyissä käyminen = tartunnan vaara / tauti -  nukleotidit auttavat immuunijärjestelmää toipumaan. Edistävät erinomaista kuntoa ja terveyttä.

 

Nukleotidit Blue Chip Prossa:

Kilpailevat hevoset: Kilpahevoset tarvitsevat aina nopeaa solujen lisääntymistä. Nukleotidien lisäys kilpahevosilla maksimoi hapen tuotantoa, imeytymistä ja käyttöä; sydämensyke hidastuu harjoituksen aikana, vähemmän soluja jakautuu = punasolut lisääntyvät = lisää hapensiirtokapasiteettiä; paljon alhaisemmat tasot maitohapoille kerääntyä = vähentää riskiä lihasongelmille; nopeampi palautuminen harjoittelun jälkeen.

Vanhemmat hevoset:  Nukleotidit edistämää erinomaista terveyttä, kuntoa ja painoa; tehostaa ruoansulatusta (usein vaarantuu vanhuusiällä) ja tukee immuunijärjestelmää tarvittaessa (jälleen, vaarantuu vanhemilla hevosilla).

Hevonen äärimmäisessä stressissä - esim. toipumassa antibiooteista / vaikeasta ruoansulatuksen sairaudesta: tukee ruoansulatuskanavan normaalia toimintaa (usein vaakalaudalle esim. antibioottihoidossa).

 

Nukleotidit Blue Chip Lami-Lightissa:

Palautuminen kaviokuumeesta:  nopeaa solujen lisääntymistä tarvitaan hyödyntämässä vahingoittuneissa lamelleissa; ruoansulatuskanavassa on todennäköisesti ollut liikaa myrkkyjä jotka tuhonneet nämä.

Ylipaino / hyvä rehunkäyttäjä:  jos ruokavalio on rajoitettu, nukleotidi / vitamiini / mineraali tasot = suositellaan jopa alhaisempia kuin tavallisesti.

Kavion täydennys: Kun tarvitaan nopeaa tukea kavion kasvulle.