Suomeksi  Россия

Struktur-Energetikum

Kruunaa päivittäisen ruokinnan!

Tasapainoinen ruokinta on edellytyksenä hevosen:

  • elinvoimaisuudelle, yhteistyöhalukkuudelle ja hermoston terveydelle
  • voimalle ja kestävyydelle
  • elimistön kyvylle vastustaa tulehduksia, hengitystiesairauksia ja ruoansulatushäiriöitä
  • kiiltävälle karvalle ja terveille kavioille.

Yksipuolisen viljaruokinnan haitat

Tavanomainen väkirehuruokinta sisältää yleensä liikaa tärkkelystä ja valkuaista. Tällöin on välttämätöntä tasapainottaa ruokinta korkealaatuisten kasvisöljyjen ja rakenneravintoaineiden avulla. Useimmiten on myös välttämätöntä lisätä kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja.

Virheellisen ruokinnan seurauksia

Hevosen ruoansulatuselimistö ei yleensä pysty sulattamaan suurina määrinä annetun viljan sisältämää tärkkelystä ja valkuaista. Tämän ensioireina ovat väsymys, suorituskyvyn heikkeneminen, huono karva ja huono vastustuskyky infektioille. Virheellisen ruokinnan jatkuessa (huonolaatuinen karkearehu, liian suuret viljaväkirehuannokset), voivat suolistoflooran epätasapaino ja suolen limakalvojen vauriot johtaa kaasuvaivoihin, ripuliin, ähkyyn tai kaviokuumeeseen.

Struktur-Energetikum

Struktur-Energetikum on idätetyistä viljoista valmistettu ravintoainetiiviste, joka sisältää biologisesti aktiivisia ravintoaineita. Hyvälaatuinen, mutta määrältään kohtuullinen valkuainen ja tärkkelyskuormituksen pieneneminen aikaansaavat kokonaisväkirehuannoksen tasapainoisen ravintoainekoostumuksen. Näin voidaan huomattavasti vähentää ruoansulatuselimistön kuormittumista.

Tämän todistetusti toimivan koostumuksen kruunaa yli 30 erilaista emäksistä yrttiä sekä Himalajan suola, hampunsiemenet, mustakumina ja rypäleensiemenet.

Ison hevosen vilja-annoksesta korvataan 1 kilo samalla määrällä Struktur-Energetikumia. Kilo Struktur-Energetikumia sisältää kaikki välttämättömät kivennäiset, hivenaineet ja vitamiinit tasapainottamaan muuta karkearehu- ja väkirehuruokintaa. Struktur-Energetikum on perinteisen viljaruokinnan ihanteellinen tasapainottaja sen sisältämien elintärkeiden ravintoaineiden ansiosta.

Pienillä väkirehumäärillä toimeentuleville pienhevosille hyvin sulava Struktur-Energetikum riittää ainoana väkirehuna.

Hyvin tasapainotettu kalsiumin ja fosforin suhde korjaa viljaruokinnan liiallista fosforia. Maaperän köyhtyminen tärkeistä hivenaineista, yksipuolinen lannoitus ja raskasmetallisaasteet lisäävät elimistön hivenainetarpeita. Struktur-Energetikumissa hivenaineet on sidottu komplekseihin, joten ne ovat elimistölle hyvin imeytyvässä muodossa. Näin varmistamme myös vanhempien hevosten suuremman hivenaineiden tarpeen tyydyttymisen.

Ravitsemuksellisesti onnistuneen ruokinnan edellytyksinä ovat kuitenkin aina laadukkaat perusrehut, hyvä hoito ja hevosen tarkoituksenmukainen liikunta.

Välttämättömät aminohapot

Luonnolliset raaka-aineet kuten maissin- ja vehnänalkiot, auringonkukansiemenet ja pellavaöljy sisältävät runsaiden luonnollisten öljyjen lisäksi luonnollisia vitamiineja, hivenaineita ja sekundaarisia kasviaineita. Mustakumina ja pähkinänmakuinen hampunsiemen sisältävät erityisen runsaasti fysiologisesti arvokkaita monityydyttämättömiä omega-3 ja omega-6 rasvahappoja. Näiden monilajisten ja korkealaatuisten öljyjen lisäksi Struktur-Energetikum sisältää arvokkaita rypäleensiemeniä.

Prostaglandiinien tuotanto

Tyydyttämättömien rasvahappojen merkitys hevosen terveydelle ilmenee ns. prostaglandiinien tuotannossa. Prostaglandiinit ovat solujen tuottamia hormonintapaisia aineita. Lähettiaine prostaglandiini E1 tasapainottaa immuunijärjestelmää, heikentää allergeenejä ja hillitsee tulehduksia. Prostaglandiini E1 on erityisen tärkeä verenkierrolle. Elimistön oma prostaglandiinien tuotanto tarvitsee laajan kirjon monityydyttämättömiä rasvahappoja, joita saadaan mustakuminasta, hampunsiemenistä ja pellavansiemenistä.

Edistää pureskelua

Kuitupitoiset kasvit kuten silputtu heinä, kuivattu omena ja yrttien kasviosat edistävät pureskelua ja syljeneritystä. Nämä ovat tärkeitä tekijöitä, jotka lisäävät väkirehun sulavuutta ruoansulatuselimistössä.

Ohutsuolen tasapaino

Hiilihydraatit, valkuainen ja rasvat sulavat entsyymien vaikutuksesta hevosen ohutsuolessa. Ruokinnan oikea tasapaino tärkkelyksen, valkuaisten ja rasvojen välillä edistää rehujen sulavuutta. Tietyt yrtit kuten anis, fenkoli ja valkosipuli edistävät ruoansulatusentsyymien tuottamista haimassa. Entsymaattisesti aktiiviset ravintoaineet, joita kasvit sisältävät luonnostaan ja joita ei ole vahingoitettu kuumuudella taikka fyysisellä käsittelyllä, edistävät ruoansulatusta. Näitä aineita on esimerkiksi hunajassa, viljanalkioissa ja siemenissä.

Paksusuolen toimintaa edistävät aineet

Oluthiiva, pellavansiemenet, kuivattu omena ja tietyt hivenaineyhdisteet vähentävät kaasujen muodostumista ja edistävät biologista, suolen limakalvoja suojelevaa ruoansulatusta. Emäksiset hivenaineet ja piimaa ylläpitävät suolessa tervettä, alkalista tasapainoa.

Tasapainoinen suolistofloora pystyy tuottamaan hevosen aineenvaihdunnalle välttämättömiä B-ryhmän vitamiineja (esim. biotiinia).

Tasapainoinen valikoima yrttejä

Hevosten rehujen ravintoarvot ovat yksipuolistuneet kun niihin ei enää sisälly arvokkaita villinä kasvavia kasveja taikka niitty-yrttejä. Tämä on johtanut tarpeeseen lisätä näitä luontaisia aineita perusruokintaan. Yrteistä saadaan, lukuisten sekundaaristen kasviaineiden ohella, huomattava määrä ja kirjo erilaisia hivenaineita ja harvinaisempia ultrahivenaineita, jotka ovat tasapainoisen ruokinnan kannalta sekä välttämättömiä että tarkoituksenmukaisia. Eri ravintoyrtit tunnetaan monista eri ominaisuuksistaan kuten esim. ruoansulatusta edistävät yrtit (minttu, kumina), puhdistavat ja myrkkyjä poistavat yrtit (nokkonen, koivu, selja) sekä limaa irrottavat yrtit (timjami, fenkoli, anis). Hevosen yleisen hyvinvoinnin ja terveen aineenvaihdunnan kannalta ei enää ole mielekästä suunnitella sen ruokintaa ilman yrttejä.

 

Myslityyppinen täydennysrehu aikuisille hevosille ja poneille.

Pakkaus: Paperisäkki 20 kg 

Koostumus: Maissinalkiot, ohrahiutaleet, omenapuriste, omenasiirappi, yrttejä (piparminttu, anis, fenkoli, timjami, rosmariini, salvia, siankärsämö, kumina ym.), maissihiutaleita, murskattu sinimailanen, vehnälese, kauraleseet, seosmelassi, rypäleenkuori, merileväkalkki, lämminilmakuivattu nurmisilppu, sokerijuurikasleike, kylmäpuristettu pellavan- ja auringonkukanöljy, hampunsiemen, merileväjauho, ohranalkiot, kokojyväkaurahiutale, jauhetut auringonkukansiemenet, merisuola, vehnänalkiot, pellavansiemen, oluthiiva, valkosipuli, rypäleensiemenuute, L-lysiini, DL-metioniini, mustakuminansiemen, Himalajan suola.

Ravintoainekoostumus: 

Raakavalkuainen 9,8 %
Raakakuitu 11,6 % 
Raakarasva 8,0 
SRV 85 g/kg%
Hehkutusjäännös 11,0 %
Sulava energia DE 14 MJ/kg
Kivennäiset:
Kalsium 1,2 %
Fosfori 0,4 %
Magnesium 0,5 %
Natrium 0,4 %
Kalium 1,0 %
Rasvaliukoiset vitamiinit per kg:
A-vitamiini KY 22.000
D3-vitamiini KY 2.400
E-vitamiini (luonnollinen) mg 300
Vesiliukoiset vitamiinit per kg:
B1-vitamiini mg 20
B2-vitamiini mg 20
B12-vitamiini mcg 50
B6-vitamiini mg 12
Biotiini mcg 400
Nikotiinihappo mg 100
Foolihappo mg 10
Kalsiumpantotenaatti mg 40
Koliinikloridi mg 1 000
Hivenaineet per kg:
Rauta 370 mg
Sinkki 300 mg
Mangaani 280 mg
Kupari 60 mg
Jodi 3 mg
Koboltti 3 mg
Seleeni 0,9 mg
Aminohapot:
Lysiini 0,5 %
Metioniini 0,4 %

Ruokintasuositus: Isot hevoset noin 1 kg/vrk, raskasta työtä tekeville suoritushevosille enintään 1,5 kg/vrk muun väkirehun lisäksi (vil-ja). Vähennä vastaavalla määrällä väkirehuruokintaa. Muun kivennäis-vitamiinilisän antaminen ei ole tarpeellista (eikä suositeltavaa). Ponit, pienhevoset ja hevoset, joilla on pieni energiantarve: noin 700 g/vrk ainoana väkirehuna.

Lisätietoja: Hivenaineet orgaanisina kompleksinmuodostuksina.